Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život a mentalita Vietnamců v ČR a ve východní Evropě

Komunita by mohla mít jinou budoucnost, kdyby se zastavila a podívala zpět, znovu nastavila svůj model chování a života a nebála se tolik věcí, kterých se bát nemusí. Tento strach je přirozeně v nás už od narození. Je však potřeba jej prolomit a změnit takto poznamenanou mentalitu. Opustit styl života kultury socialistické republiky a přijmout integrační nástroje, zejména ten nejdůležitější, kterým je jazyk. To jazyk slouží jako spojovací most, pomůže zvýšit odbornou úroveň v povolání, zapojit se do pracovních sdružení (v ČR „odborů“), abychom si vzájemně mohli pomáhat. Je třeba vytvořit nový systém, novou koncepci a řídit se zásadami postavenými na hodnotách mravní vyspělosti a pokroku.

Praha 28/01/2008 Xuân Cang

Proč se vietnamská komunita neintegruje? Proč má špatný obraz v médiích? V ČR dnes žije zhruba 70000 Vietnamců - jde o výsledek migrace, která začala zhruba v 70. letech minulého století. I přes několik desetiletí trvající migraci se však vietnamská komunita stále podobá ostrůvku uprostřed Evropy, se svými specifickými problémy; nejen s těmi, s nimiž bývá spojována médii. Jakožto příslušník vietnamské komunity bych se rád v tomto článku pokusil výše zmíněné problémy vysvětlit. Jsem si vědom, že jde o můj subjektivní pohled a existuje celá řada dalších úhlů pohledu na vietnamskou komunitu ve východní Evropě a v ČR zvláště.

Za komunistické éry přijížděli do Československa vietnamští dělníci za prací a studenti za studiem. Byli silně ovlivněni systémem vzdělávání během války ve Vietnamu, v němž byl problém války a vlasti nadřazen všemu ostatnímu, proto i navazování vztahů s cizinci (zde Čechoslováky) se považovalo za vlastizradu. Možnost výjezdu za prací do zahraničí byla chápána jako milodar státu a přidělována v prvé řadě státním zaměstnancům a příbuzným. Veškerá usnesení vietnamského konzulátu byla tehdy brána jako jediné závazné modely chování, přestože řada z nich byla nesmyslných a porušovala základní lidská práva. Tento fakt a současně omezená doba kontraktu, v rámci něhož Vietnamci přijížděli, způsobily, že Vietnamci neměli žádné dlouhodobé cíle. Naučit se místní jazyk jim připadalo zbytečné, proto i po desetiletích nemluví řada z nich dobře česky. Ačkoli politické změny i reálný život ve Vietnamu a v ČR vymítily tržní zaostalost vietnamského státu, zatajování informací, zastrašování a vyhýbání se politickým debatám zůstaly hlavní politickou orientací. Realita života následně zapříčinila, že vietnamská komunita ve východní Evropě začala vydělávat peníze bez jakýchkoli zábran.

Vraťme se do nedávné minulosti: pozemková reforma po srpnové revoluci zničila sociální vztahy vesnických komunit a jejich morální hodnoty. Bohatství bylo považováno za prohřešek, severní Vietnam ovládla chudoba, hladomor a blud. Po roce 1945 v severním a po roce 1975 i v jižním Vietnamu zničila politická moc soukromé podnikatele a vyvrhla je na okraj společnosti. Podnikatelé měli tehdy ve Vietnamu těžké období, byli spojováni s “nepoctivým” či “černým“ obchodem. Dodnes platí, že způsob obchodu odchýlený od normy je považován za podvodný. Vyrůstání v takovém prostředí způsobilo, že Vietnamci ve východní Evropě ztratili vztah k přirozenému způsobu vydělávání peněz, respekt k pravidlům a morálce, nehledě na kvalitu vlastního života. Výsledkem toho je nelegální obchodování s cigaretami, pašování lidí přes hranice, černý obchod, přepadávání aj.

Chudoba a strádání změnilo mnoho Vietnamců žijících ve východní Evropě v pouhé „stroje na vydělávání peněz“, neznající odpočinek a dovolenou. V 21. století je pro ně na prvním místě materiální hodnota.  Po desetiletích úmorné práce mají sice zajištěný život po ekonomické stránce, jen málokdo z nich však přemýšlí o jeho smysluplném využití.

Spousta Vietnamců neviděla několik let své rodiče, svého manžela či manželku a je toho názoru, že pošle-li manželce a dětem peníze, splní tím manželské a rodičovské povinnosti. Mnoho Vietnamců mluví o rodině jako o jedné z nejvýznamnějších hodnot vietnamské kultury. Ve skutečnosti si však málokdo dělá starosti s tím, že je od rodiny odloučen. Od války uplynulo 30 let, přitom Vietnamci stále navazují na tradici „manžel na jihu a žena na severu“; pouze s tím rozdílem, že manžel je dnes v Evropě a manželka v Asii.

A k čemu to vede? Nemoc je pro Vietnamce „neznámá věc“, Vietnamci nesmějí onemocnět. Touha dobře žít jim nedovolí, aby se zastavili. Každý, kdo odejde od rodiny, nese s sebou břemeno povinností vůči těm, kteří zůstali doma. Mnoho lidí odchází jako „slepí a němí“ -  do neznáma a naprosto nevybaveni informacemi. Přesto se stávají pro své příbuzné nadějí.

Zatímco sport je pro mnohé Čechy nepostradatelnou aktivitou, jen málo Vietnamců má na podobné aktivity čas. Sportů, které Vietnamci v ČR provozují, je navíc omezené množství. Záleží na tom, které jsou zrovna v módě -  dříve to byl tenis, dnes je to golf. I když jsou Vietnamci pilní, většina z nich na tak finančně náročný sport, jako je tenis, nemá peníze, o golfu ani nemluvě.

Většina Vietnamců v ČR rovněž nemá žádné odborné vzdělání v oboru, v němž podniká. Práci, kterou Vietnamci vykonávají, se naučili proto, že museli, aby se zde uživili. Tím, že jich chybí odborné zaměření, také nedosahují stanovených cílů. Množství Vietnamců, kteří pracují ve svém oboru, je opravdu velmi málo.

Vietnam přešel od socialistického plánování k výhradně tržní ekonomice. Stal se tím bohužel úrodnou zemí i pro ty, kteří v honbě za ziskem nehledí na dodržování zákonů. Moc peněz otevřela prostor pro lidi, kteří jdou za ziskem za každou cenu. Diktát peněz je současně spojen s vychloubačstvím a vietnamský národ bohužel upoutal. Velcí šéfové ve vládě i mimo ní stále mluví o ekonomice jako o současném trendu a nové strategii. Neslyšel jsem však, že by někdo z nich mluvil o ekonomické morálce.

Co také nepochopím, je, že vietnamská komunita ve východní Evropě a potažmo v ČR žije několik desítek let v srdci demokracie, přitom stále podléhá přímému vlivu psychiky vlastního národa a nepociťuje svá základní práva, která jim umožnila demokratická společnost. Všechno řeší „vlastním způsobem“, i v případě, že je to pro ně nevýhodné. Byl jsem v šoku, když jsem slyšel o mladém muži, který ztratil pas a za vyřízení nového musel zaplatit 25 tisíc Kč! Proč? Moc peněz amorálně profituje z neznalosti panující v komunitě.

Proč stále - uprostřed Evropy - slýchám, jak si lidé mezi sebou říkají: „mluv potichu, jsou tady policisté.“? Strach provází vietnamskou komunitu neustále. Chápu, že Vietnamci mají strach o sebe a o své známé. Proč ale vietnamská komunita v ČR nemluví o politice? I mládež, která vyrůstala v demokratické společnosti, se vyhýbá webovým stránkám na toto téma v jejich mateřském jazyce. Proč časopisy o demokracii nemohly být vydávány ve vietnamských obchodních centrech? Protože na vietnamskou komunitu ve východní Evropě stále doléhá diktátorský stín a neustále tlačí na každého Vietnamce. Žít ve společnosti se spoustou zákonů, ale využívat jen „zákonů džungle“, se stalo kulturní tradicí. Peníze se staly náhradou za vše, spolehlivým prostředkem k vyřešení všech problémů: můžou smazat hříchy a vinu, je možné si za ně koupit svobodu, pořídit falešný pas a vycestovat do zahraničí aj.

Stát se nástrojem moci peněz a ještě si jí vážit – to chápu jako hříchy a trestuhodné slabiny naší vlasti. Slýchávám o Vietnamcích ze zahraničí, kteří se vracejí do vlasti jako lidé milující svůj národ. Své těžké balíky peněz umějí utrácet na správných místech. Ačkoli úřady vědí, že jejich peníze pocházejí z pěstování marihuany nebo z obchodování s lidmi, zavírají nad tím oči. Tito Vietnamci jen natáhli svou diktátorskou paži do demokratických zemí, aby znemožnili lidem myslet si, diskutovat a demokraticky jednat.

Komunita by mohla mít jinou budoucnost, kdyby se zastavila a podívala zpět, znovu nastavila svůj model chování a života a nebála se tolik věcí, kterých se bát nemusí. Tento strach je přirozeně v nás už od narození. Je však potřeba jej prolomit a změnit takto poznamenanou mentalitu. Opustit styl života kultury socialistické republiky a přijmout integrační nástroje, zejména ten nejdůležitější, kterým je jazyk. To jazyk slouží jako spojovací most, pomůže zvýšit odbornou úroveň v povolání, zapojit se do pracovních sdružení (v ČR „odborů“), abychom si vzájemně mohli pomáhat. Je třeba vytvořit nový systém, novou koncepci a řídit se zásadami postavenými na hodnotách mravní vyspělosti a pokroku.

Autor: Xuan Cang Do | pátek 27.4.2012 17:52 | karma článku: 25,13 | přečteno: 3488x
  • Další články autora

Xuan Cang Do

Policia zase ubila k smrti člověka

Podle RFA v obce Hoa Dong, Tan Hoa, province Phu Yen, ve 15:30 dne 13.05.2012 pan Ngo Thanh Kieu 31 let dostal pozvání od policia. Se žádostí, aby byl přítomen na policejní stanici v 7:30 hodin dne 14.05.2012. Ale policie ho zadržela ve 3 hodiny ráno na 14.05.2012 bez rozkazu. Vysvětlili, že neměli zatknout, ale jen půjčili. 15 hodin na 14.05.2012 jeho manželka dostala zprávu o její manžel mrtvý . Ta manželka je těhotná déle než devět měsíců.

15.5.2012 v 22:54 | Karma: 5,33 | Přečteno: 819x | Diskuse| Ostatní

Xuan Cang Do

co tam chtějí stavět

Vláda chce stavět exkluzivní rezidenční projekt domu-vila Ecopark, asi 500 ha, nabídli rolníkům jako kompenzaci 36000.000,-VND/ 360m2. To ej 1.800,- usd ( 5usd/m2). Pole se počitá na jednu osobu cca 360m2. Dnes 23.4.2012 pan Truong Quoc Anh Viet demonstroval před vietnamským velvyslanectvím v Austrálii, kvůli tomu, že vláda zbavila pozemku jeho tety ve Vietnamu v roce 2000 a ona už podala žalobu 9 let. Jeho teta je nyní ve vězení, od 2009 její dvě děti žijí bez matky a bez domu.

26.4.2012 v 0:31 | Karma: 5,42 | Přečteno: 982x | Diskuse| Ostatní

Xuan Cang Do

Válka mezi zemědělci a vládou

od 4 hodin ráno 24.04.2012 ve obce Xuanquang okresní VanGiang, provinčná vláda Hung yen používá 40 buldozerů a asi 3000 policistů vypudit zemědělce kvůli 70 ha pozemky. Předchozí 20.04.2014 stovky zemědělců protestovali v Hanoji konfiskace půdy se stane všude ve vietname http://www.youtube.com/watch?v=FVkt7ZgnBLE&feature=player_embedded#! http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=l2Vz3JitfLk&oref=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fembed%2Fl2Vz3JitfLk%3Frel%3D0

25.4.2012 v 9:35 | Karma: 4,86 | Přečteno: 763x | Diskuse| Ostatní

Xuan Cang Do

Události 3

Dne 19. Dubna vietnamská vláda zahajila soudní řížení obvinění z "činnosti zaměřené na svržení vlády " 40- leteho farmáře Vo Viet Dzien v Kien Giang, který byl zatčen dne 3.4.2012

24.4.2012 v 8:33 | Karma: 5,24 | Přečteno: 674x | Diskuse| Ostatní

Xuan Cang Do

Události 2

Dne 15. dubna vietnamská vláda rozhodla stíhat tři blogery Nguyen Van Hai, Phan Thanh Hai a Ta Phong Tan na základě obvinění z "propagandy proti Vietnamské socialistické republiky".

24.4.2012 v 7:31 | Karma: 9,52 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1067x
Já jsem Vietnamec. Přijel jsem do České republiky v roce 2004, s manželkou a se dvěma dětmi. Jsem proti totalitnímu režimu. Moji přátelé ve Vietnamu žijí neustále v násilí vyhrožování atd…. mluvil jsem s mnoha českými lidmi a oni mi poradili, abych si založil blog. Pracuji 16 hod. denně, sedm dní v týdnu. Učím se češtinu jenom v práci a na svém blogu, ve kterém se taky dá vyjádřit všechno, co se mi neustále v hlavě honí, nebo to co si myslím. Bez mých přátel kamarádů a svých dětí bych tento blog asi nezaložil.