Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

carolusI

28. 4. 2012 16:39
Strach z integrace

je  zbytečný. Češi berou Vietnamce  většinou  pozitivně. Mladá generace, která vyrostla už zde, nejspíš nebude mít žádné problémy. Je pochopitelné, že starší hledají pomoc a společenské vztahy uvnitř vlastní komunity, ale i to se může změnit, když se naučí jazyk.

Váš článek je dobře napsaný a osvětluje některé postoje Vietnamců, které se nám  zdají zvláštní.

2 0
možnosti

captain cook

28. 4. 2012 7:33
vyborny clanek

R^ V jine diskuzi na podobne tema jsem psal o vietnamskych pristehovalcich, ale je to mineno na pristehovalce vseobecne - v Cesku a jinych evropskych statech, Australii, Kanade, USA...: Kdyz se nekomu hodi prijmout od jineho statu pristresi, domov a jine

vyhody k tomu se vazajici, pak je na miste projevit vdek nejdriv ve forme integrace a

pozdeji loajality. A samozrejme, integrace a loajalita prichozich by

mela byt odmenena tim, ze vas domaci prijmou za vlastni. Integraci minim predevsim radne zvladnout jazyk nove zeme, seznamit se s jejimi zakony, zvyky, tradicemi, kulturou a hlavne s obcany. Neuzavirat se v komunitach, nepozadovat specialni ustupky od vlady, neoddelovat se od ostatnich obcanu, nepozadovat od potomku aby se pratelili jen "se svymi" a prijmout pokud se rozhodnou ozenit/provdat se mimo komunitu.

3 0
možnosti

Camino.

28. 4. 2012 18:30
Re: vyborny clanek

Opravdu dobre se jim zarazeni povedlo ve Statech a Kanade, predevsim se rozhodli zde zit na stalo a definitivne se asimilovali (nesmime ovsem zapomonat na viet. gangy ve Vancouveru, ale to je mensina, kterou odsuzuji i jejich lide).

1 0
možnosti

Grimoir

27. 4. 2012 23:54
Hm.

Velmi dobře napsáno...  Jen tak na okraj: Pamatuji si, že na naší škole studovali žáci z KLDR a ti se nesměli s námi vůbec bavit...  i když jsme tehdy byli ,,socialistická,, republika...

0 0
možnosti

Ottis300

27. 4. 2012 22:01
Přínosné!

KarmaR^

2 0
možnosti

Chytry.Levicak

27. 4. 2012 19:53
zajímavé zjištění

že sem vietnamci přišli jen za zásluhy....takže to byli uvědomělí soudruzi

2 0
možnosti

Camino.

28. 4. 2012 18:32
Re: zajímavé zjištění

To jste nevedel??? Ti ostatni se snazili na malych kocabkach a spousta jich prisla o zivot, ale cil byl pres ocean. Ti do CSSR prileteli letadlem;-D

1 0
možnosti

KarelSind

27. 4. 2012 19:42
Karma

Zajímavá analýza, zajímavý pohled zevnitř. Doplnil bych, že podobné problémy často řeší i většinová společnost. "Strojem na peníze" se stává snadno každý, kdo zapomene, že peníze nejsou cílem, nýbrž prostředkem.

1 0
možnosti

čirokéz

27. 4. 2012 19:04
Dalsi generace

Myslim si, ze dalsi generace mladych Vietnamcu (tzv. banáni - prosím bez urazky - z venku zluti, uvnitr uz bili) se postupne tady bez problemu do spolecnosti integruji. Ve skolach jsou sikovni, jazyk i studium perfektne zvladaji. Osobne si nedovedu predstavit, ze bych zvedl kotvy, odjel do Vietnamu a tam zacal podnikat a ucit se mistnim zvykum, jazyku. Respect. R^

0 0
možnosti

iluminat

27. 4. 2012 20:15
Re: Dalsi generace

kez by se jini "neintegrovali" jako vietnamci.

0 0
možnosti

uumaa

27. 4. 2012 18:59
Autore

Zajímavá studieR^

2 0
možnosti

strycek-Joe Ltd.

27. 4. 2012 18:46
Konečně pořádný článek, Xuane

karma R^

2 0
možnosti

Camino.

27. 4. 2012 18:30
Dekuji a karma!

Nenapsal jste nic noveho, ziju v Kanade a v dobe, kdy valka ve Vietnamu koncila, jsem byla prilis mlada na to abych se zajimala o politiku, ale presto byly noviny ve Svycarsku plne zprav o boat people a v te dobe jsem letela za znamymi do St. Francisca. Frisko bylo vzdy velice kosmopolitni a hlavnim cilem vsech, hipies a vsichni mladi lide tehdy protestovali proti valce v Namu a od te doby jsem se vice zajimala, pomahali jsem i financne, mi pratele meli rodiny, o ktere se starali a proto neznam nic o tom, jak to probihalo v CR. Ale to, ze tam na zacatku byli jen ti "provereni" bylo jasne. Napsal jste vynikajici blog. Ted jeste nekdy o Vasi rodine, jsem si jista, ze je nas tady dost, ktere to bude zajimat.V:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1067x
Já jsem Vietnamec. Přijel jsem do České republiky v roce 2004, s manželkou a se dvěma dětmi. Jsem proti totalitnímu režimu. Moji přátelé ve Vietnamu žijí neustále v násilí vyhrožování atd…. mluvil jsem s mnoha českými lidmi a oni mi poradili, abych si založil blog. Pracuji 16 hod. denně, sedm dní v týdnu. Učím se češtinu jenom v práci a na svém blogu, ve kterém se taky dá vyjádřit všechno, co se mi neustále v hlavě honí, nebo to co si myslím. Bez mých přátel kamarádů a svých dětí bych tento blog asi nezaložil.